petek, 2. januar 2015

Izlet v Trst

Trst je glavno mesto italijanske dežele Furlanija - Julijska krajina. Mesto ob morju je polno čudovitih palač in trgov, cerkva in znamenitosti, kavarnic s super dobro kavo in trgovin s čevlji :) pa še marsikaj lepega se odkrije na foto sprehodu po tem starem mestu. Jaz sem, na Borznem trgu, našla čudovito palačo, ki je delo našega znanega arhitekta Maksa Fabianija.

Kanal Grande, tudi kanal Ponterosso, Trst

Palača Gopčevič (Palazzo Gopcevich) je bila zgrajena leta 1850. Njen lastnik je bil bogati tržaški ladjar, s srbsko-črnogorskimi koreninami. Kipi na fasadi palače so zgodovina Srbije v malem :) Štirje kipi predstavljajo junake bitke na Kosovu (1389) (Vir: carbonario.it)


Cerkev San Antonio Nuovo in fontana pred njo, se nahajata na koncu kanala Grande v Trstu

Pročelje srbske pravoslavne cerkve v Trstu

Srbska pravoslavna cerkev Sv. Spiridion, zgrajena v neobizantinskem slogu. Nahaja se v bližini trga Unita

Palača zgrajena v beneško - gotskem slogu, stoji v bližini Borznega trga

Palača tržaške borze (Palazzo della Borsa), nosi letnico 1802. arhitekt te mojstrovine je bil Antonio Mollari

Hiša Bartoli, Borzni trg 7, Trst je zgrajena po načrtih slovenskega arhitekta, Maksa Fabianija. Zgrajena je bila leta 1908. v secesijskem slogu. Izpod napušča visijo štirje venci z ogromnimi listi, ostalo fasado pa prekriva diagonalna mreža

Hiša Bartol (arhitekt Maks Fabiani) z ostalimi hišami v nizu, tvori južno stranico Borznega trga. V prvi polovici 20. stoletja so nameravali vse te stavbe porušiti in urediti korzo. Hvala tistemu, ki je to preprečil :) Fabiani je v pritličju hiše predvidel trgovske prostore, v prvem nadstropju pa naj bi bila restavracija. (Vir: Vodnik po arhitekturi Maksa Fabianija v Sloveniji in Italiji.)



Palača zavarovalnice Generali v Trstu

Palača zavarovalnice Generali, pod okriljem galeba :)

Palača Aedes (Palazzo Aedes) je bila zgrajena leta 1928. po vzoru nebotičnika v New Yorku. Palača, zgrajena iz rdeče opeke ima v sebi nekaj secesije in veliko nordijskega okrasja. Stoji ob kanalu Grande.




Podobno: Izlet v Udine



Ni komentarjev: