ponedeljek, 16. marec 2015

Ljubljana, Wolfova ulica

Ljubljanska Wolfova ulica povezuje dva zelo živahna in obljudena trga, Prešernov in Kongresni trg. Nekoč se je imenovala Gledališka ulica, po nemškem gledališču na Kongresnem trgu. Danes je Wolfova ulica zaprta za promet in čudovite hiše in palače lahko občudujemo peš.

Wolfova ulica 4. Kamniti, vhodni portal s čudovito izrezljanimi, lesenimi vrati. Ovalna tabla, na levi strani vrat, nam pove, da je bila tu nekoč gostilna "Pri belem volku", v katero sta zahajal tudi pesnik France Prešeren in pisatelj Josip Jurčič.

Detajl lesenih vrat na Wolfovi 4


Hiša na Wolfovi 6 je bila dom velike Prešernove ljubezni, Primicove Julije. Pri njih je nekaj časa delala Ana Jelovšek, ki je bila mati Prešernovih otrok

Wolfova 10. Secesijska, kovana mreža nad vhodnimi vrati v hodnik, prav tako bogato okrašen, ki povezuje dve vzporedni hiši, med njima pa je majhno dvorišče.

Detajl kovinskih vrat. Na njih je majhna ploščica z napisom: J. Spreitzer Ljubljana Laibach.

Navdušena sem nad temi vrati, ena lepših v Ljubljani

Trinadstropno, večstanovanjsko hišo, s historično fasado, so zgradili leta 1898. Arhitekt in stavbenik je bil Jakob Accetto. (Vir: dediščina.si)

Oražnov dijaški dom, čudovita hiša na Wolfovi 12. Zdravnik Ivan Oražen jo je zapustil ljubljanski medicinski fakulteti, kot dom za študente medicine.

Na koncu Wolfove ulice je bila nekoč pivovarna in gostilna družine Auer. Kot reven dijak, je Ivan Oražen h njim prihajal na brezplačno kosilo, Veliko kasneje pa se je v družino priženil, poročil se je z Evgenijo Auer.

Vhodna veža oziroma hodnik na Wolfovi, ki vodi na majhno dvorišče.

Dr. Ivan Oražen, zdravnik, politik, dobrotnik, je dobil svojo spominsko ploščo, na malem dvorišču, kjer je vidna stanovalcem in radovednim ljubiteljem starih palač. Spominsko ploščo s portretom dobrotnika je izdelal kipar Franc Berneker, okoli leta 1930.

Stara, železna ključavnica na Wolfovi ulici



Ljubljanske foto zgodbe: Ljubljanski Breg




Ni komentarjev: