torek, 5. maj 2015

Od Bernardina do Židovskega trga

Foto sprehod od Bernardina, mimo zanimivih piranskih portalov, do očem skritega Židovskega trga. Imenujejo ga tudi Židovski kare, daj je sestavljen iz treh atrijev. Trg je nastal v 16. stoletju, ko so tu, kot v nekakšen geto, naselili Žide, ki so prišli iz Španije.
Če je geto, ga je potrebno zavarovati in tako je tudi ta zavarovan z ozkimi prehodi in vrati. Pred nekaj leti so ga temeljito obnovili in našli tudi kamnite ostanke torklje (stiskalnica olja), iz 12. stoletja. Najdba je razstavljena v enem od atrijev.
Trg je tudi danes zavarovan z vrati, ki so čez dan odklenjena in si ga je možno ogledati. Nahaja se v bližini Trga 1. maja.

Slovenija
Lepo obnovljena, pravokotna hiša, na začetku Vilfanove ulice v Bernardinu. Zgrajena je bila v prvi polovici 20. stoletja.

Slovenija
Dvonadstropna, podolgovata hiša s secesijsko okrašenimi balkoni, je bila zgrajena okoli leta 1930. Na tem prostoru je stal hotel, ki je bil v 1. svetovni vojni porušen.

Slovenija
Kamniti, polkrožni, piranski portal, nosi na sklepniku letnico 1834.

Slovenija
Še en kamniti portal, nad njim pa grb z beneškim levom

Slovenija
Pod kamnito okensko polico na konzolah, se skriva grb z beneškim levom.

Slovenija
Beneško-gotska trifora

Slovenija
Kamniti balkon, podprt s konzolami

Slovenija
Uličice, obokani prehodi, stopnišča ... Piran


Slovenija
Bo nevihta?

Slovenija
Ostanki nekdanje piranske cerkve sv. Andreja. na Pusterli (arhiv Piran)

Slovenija
Pri celoviti obnovi Židovskega trga in okoliških hiš, so našli zelo lepo ohranjene kamnite dele torklje oziroma stiskalnice za oljčno olje. Super najdba sega v 12. stoletje. 

Slovenija
Židovski trg je sestavljen iz treh, med seboj povezanih atrijih. Nastal je v začetku 16. stoletja.

Slovenija
Kamniti osmerokotniki, na tleh enega od atrijev Židovskega trga, nakazujejo da je bil tu večji vodnjak za zbiranje deževnice. Delo kiparja Janeza Lenassija v okviru delavnice Forma viva

Vir: Register nepremične kulturne dediščine
Arhiv Piran
Piran razodel novo skrivnost, Slovenske novice, 7.9.2012 (članek o Židovskem trgu)

Povezano: 

Ni komentarjev: