sreda, 11. november 2015

Zagreb - Kaptol

Srce in središče zagrebškega Kaptola, ki je del starega mestnega jedra, je prav gotovo čudovita, neogotska Zagrebška katedrala. Cerkev je bila posvečena leta 1217. V 16. stoletju, so okoli katedrale postavili zid z obrambnimi stolpi, dva stojita še danes. V potresu, leta 1880. je bila Zagrebška katedrala, močno poškodovana. Današnjo podobo, z dvema zvonikoma, je cerkev dobila po temeljiti prenovi (1880 do 1906).
Poleg katedrale, je na Kaptolu 25 manjših in večjih kurij ali dvorcev, za potrebe duhovščine. Gradili so jih od srednjega veka pa vse do 19. stoletja. Danes so zelo lepo obnovljene in pravi okras Kaptola. (Wikipedija)
Kaptol
Trije kipi ob vhodu v Zagrebško katedralo na Kaptolu
Kaptol
Zagrebška katedrala - Stolnica Marijinega vnebovzetja in sv. Štefana in Ladislava. Posvečena je Marijinemu vnebovzetju in ogrskima kraljema sv. Štefanu I. in sv. Ladislavu I.
Kaptol
Glavni oltar Zagrebške katedrale

Hrvaška
Kaptolska kurija Strezoj, na številki 4, je bila zgrajena 1627. Na sklepniku, kamnitega, polkrožnega portala, je grb Nikole Strezoja (1.zagreb.hr)
Hrvaška
Ohranjeni srednjeveški stolp in del obzidja. 
Hrvaška
Detajl dvorca Kaptol 8, s kamnito ploščo in poslikavo.
Hrvaška
Črtasti dvorec oziroma kurija na Kaptol 8, je bila zgrajena v 18. stoletju. Kamnita plošča pravi, da jo je postavil kanonik Tomo Kovačevič. Simpatičen, okrogli stolpič na pročelju, je bil dodan kasneje.

Hrvaška
Na Kaptolu je tudi zagrebško mestno gledališče "Kazalište Komedija"
Hrvaška
Kip sv. Barbare
Hrvaška
Frančiškanski samostan in cerkev sv. Frančiška na Kaptolu. Začetki kompleksa segajo v 13. stoletje
Hrvaška
Sveta Marija z detetom
Hrvaška
9. novembra 1880. je bil v Zagrebu potres. Ob tem je bila močno poškodovana tudi katedrala in ura na njej se je ustavila ob 7. uri in 3 minute. Ura je danes na ohranjenem kamnitem obzidju
ptice
Srečanje na Kaptolu. Imaš še kakšno drobtinico :) 
Hrvaška
Dvorec, z rdečo fasadno opeko in balkonom nad vhodnim portalom je iz leta 1881. Načrt je izdelal nemški arhitekt Hermann Bolle, ki je tvorec številnih zagrebških poslopij, med njimi je tudi Zagrebška katedrala. 
Hrvaška
Palača na številki 2, je bila zgrajena 1726. leta
Hrvaška
Pogled z razgledne točke na Kaptol in "ranjeno" katedralo.


Povezano: ZOO Zagreb




Vir: Galerija nepokretnih kulturnih dobara grada Zagreba

Wikipedija - Kaptolske kurije u Zagrebu

voden ogled mesta

Ni komentarjev: