torek, 6. september 2016

Piran, znamenitosti in zanimivosti 4

Današnje znamenitosti in zanimivosti Pirana, pričenjam v Pastoralno kulturnem centru Georgios. Obnovljena pritlična hiša z velikim vrtom in čudovitim razgledom se nahaja med piranskim župniščem in krstilnico sv. Janeza Krstnika. Skriva se za kamnitim zidom, na katerem najdemo mozaik sv. Jurija. Tu prirejajo različne kulturne prireditve, kino na prostem pa tudi poroke in še marsikaj. Vrata so v glavnem zaklenjena, zato si lahko vse skupaj ogledamo ob kakšni prireditvi.

Slikovite uličice, kamnite hiše, ulični glasbeniki in njihovi hišni ljubljenčki, morje in jadrnice ... Sanjski, slikoviti Piran :)

Slovenija
Mozaik sv. Jurija, na notranji stene obzidja Pastoralno kulturnega centra Georgios. Izdelali so ga člani Društva ljubiteljev kulturne in naravne dediščine Anbot iz Pirana, ob Dnevih evropske kulturne dediščine, septembra 2007. (info tabla)

Slovenija
Vhod s kamnitim stopniščem in mozaikom sv. Jurija, na dvorišče Pastoralno kulturnega centra Georgios, kjer se ob lepem vremenu prirejajo glasbeni koncerti, kino predstave pa tudi poroke in še marsikaj

Slovenija
Detajl starega zvona, ki so ga izdelali leta 1921. v Trstu. Na njem je upodobljen sv. Jurij, pod njim pa angel z vencem. Inclite martyr Georgi - Slavni mučenec sv. Jurij Ora pro nobis - Prosi za nas.

Slovenija
Zvonova, ki sta nekoč bila v zvoniku piranske cerkve sv. Jurija, sta razstavljena na dvorišču Kulturno pastoralnega centra Georgios

pasma
Mladi nemški ovčar je doma v Italiji, dopustuje pa v Sloveniji, v lepem Piranu :) 

Slovenija
Ulični glasbenik v Piranu in njegov pozerski hišni ljubljenček :)

Slovenija

Slovenija
Detajl starih, lesenih vrat Tartinijeve rojstne hiše

Slovenija
Piran, Gortanova ulica

Slovenija
Polkrožni kamniti portal stare piranske bolnišnice

Slovenija
Propadajoča kamnita stebra na katerih sta bila verjetno kandelabra, pred staro bolnišnico. 

živali
Piranski mački zelo radi pozirajo :) 
Slovenija
Nad piranske strehe se počasi spušča noč. Štirijambornica na obisku pa se odpravlja domov.
Slovenija
Poševni Piran :) 
Slovenija
Štirijambornica in piranska Forma viva


Piran, znamenitosti in zanimivosti



Ni komentarjev: